top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBernadette Vrijling

Expert versus de Vrijwilliger

Deze blogpost is geschreven door Bernadette Vrijling en gepubliceerd op haar website www.aserto.nl
Expert versus de Vrijwilliger

Je bent een professional, je hebt allerlei opleidingen gevolgd en je hebt jarenlang praktijkervaring. Daar wil je voor beloond worden door middel van een goed salaris, of een goed (uur)tarief. Dat is toch logisch? En nu komt er ineens een vrijwilliger die aanbiedt, wat jij aanbiedt. Gratis en voor niets. Sta jij daardoor binnenkort op straat?

Ik ben zo’n vrijwilliger. Afgelopen zomer heb ik een cursus gevolgd en nu schrijf ik gratis een levensboek voor een 81-jarige Indische mevrouw. Ik doe dat met veel plezier. Tegelijk coach en train ik bijvoorbeeld ook journalisten die als professional een levensboek aanbieden. Stoot ik hen nu het brood uit de mond?


Zoek de verschillen!

Wat ik aanbied als vrijwillige levensboekschrijver is mijn tijd en inspanning. Jij als expert hebt heel veel extra’s te bieden. En daar zul je je snel van bewust moeten worden, voordat je ingeruild wordt voor een vrijwilliger.

Om bij mijn voorbeeld te blijven, als ‘expert-levensboekenschrijver’ heb je meer in huis dan ik. Je hebt bijvoorbeeld veel meer schrijfervaring. Bovendien ben je beschikbaar wanneer de verteller dat wil. Ik kom  alleen bij ‘mijn mevrouw’ als het mij uitkomt. Als expert heb je net zoveel tijd als je opdrachtgever nodig heeft voor zijn of haar levensverhaal. Ík heb besloten dat 5 bezoeken voldoende zijn. Jij gaat ook met de verteller op pad, als die dat wil, naar plekken uit het verleden. Om nog eens te kijken, herinneringen op te halen en nieuwe herinneringen te maken. Ik doe dat niet. Daar heb ik als vrijwilliger geen tijd voor, geen zin in en ik wil ook niet te veel kosten maken. Ik ben wel gemotiveerd hoor! En ik vind het heel leuk. Maar voor mij is het ‘erbij’ en is het geen core business zoals voor jou als professional.


Laat jezelf zien als professional, als expert

Wacht niet totdat je aan de kant gezet wordt, maar zet actief jouw toegevoegde waarden op een rijtje, zodat de klant kan kiezen. Want als ik heel eerlijk ben; als ik een levensboek zou willen hebben, zou ik dit veel liever met een professional doen. Dan kan en mag ik eisen stellen aan zowel het proces als aan het resultaat, in plaats van dankbaar te moeten zijn voor wat ik krijg. Of maar af te moeten wachten wanneer de vrijwilliger zin en tijd heeft.


Maar een professioneel levensboek is natuurlijk alleen een optie als een opdrachtgever daar ook het geld voor (over) heeft.


Advies

Personal Branding draait om realistisch naar jezelf kijken en naar de turbulente omgeving waarin je je beweegt. De veranderende werkelijkheid, waarbij ineens een vrijwilliger jouw dienst aanbiedt, is een realiteit waarmee je moet dealen en het liefst zo snel mogelijk. Voel je je onzeker of misschien zelfs bedreigd door de vrijwilligers op je vakgebied, maak dan een afspraak voor Personal Brand coaching. In deze eenmalige coachsessie maken we je toegevoegde waarde als expert en professional zichtbaar. Bel of mail me voor een afspraak, en we gaan samen aan de slag.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page